1. Home › 
  2. Actua

Opleiding & Finance: what's new?

Van perfectionisme naar authentieke groei en ontwikkeling

, Persoonlijke ontwikkeling

We streven met z’n allen naar beter, sneller, meer en foutloos. Naar afgevinkte lijstjes, totale accountability en een goede samenwerking met iedereen, altijd. Maar onder al dat streven schuilt vaak iets anders: de stille druk om te presteren, om niemand teleur te stellen, om jezelf elke dag weer te bewijzen. Hoewel perfectionisme vaak wordt gezien als een deugd, blijkt het op lange termijn zelden een troef – noch voor jezelf, noch voor je organisatie. Het ondermijnt creativiteit, vreet energie en draagt bij aan burn-out, ook –en misschien zelfs vooral- bij mensen die op papier alles onder controle lijken te hebben.

Omgaan met verbale agressie op de werkvloer

, Persoonlijke ontwikkeling

“Ik eis dat u dit doet en wel meteen, anders wil ik de manager spreken.” “Jullie zijn allemaal dezelfde bedriegers – veel te duur en slechte service.” Deze uitspraken zijn je als professional in de financiële sector wellicht niet helemaal vreemd. Klanten gaan helaas soms over de grens met hun uitspraken. En ook al is er geen sprake van fysiek geweld, verbale agressie richt wel degelijk schade aan: aan je zelfvertrouwen, je motivatie, en uiteindelijk aan je mentaal welzijn.

Elke medewerker krijgt bij ons opleidingskansen

, Algemeen

Europabank tekende recent in op de Febelfin Academy opleiding ‘schatting van residentieel en professioneel vastgoed in het kader van kredietverlening’. Ze kijken tevreden terug op deze opleiding en de samenwerking. We spraken met Eline Andries, Chiara Kegels en Sybren Vantrimpont bij Europabank.

Europese Agenda en de Impact op de Financiële Sector

, Wetgeving

Verschillende ontwikkelingen zetten vandaag de financiële wereld danig in beweging. We vroegen Stephan Desplancke, docent bij Febelfin Academy en Managing Partner bij Toward Wealth Management, naar meer inzicht in de impact van de Europese agenda op de financiële sector, de fiscale situatie in België (inclusief de discussie rond de meerwaardebelasting), de verschuiving van de klant richting private markets en ETF’s, en de gevolgen hiervan voor beleggingen.

De politiek onderschat hoeveel werk de implementatie van wetten vraagt

, Fiscaliteit & regelgeving

Lotte Hendrickx is directeur Tax & Business Lines bij Febelfin en lid van het redactiecomité van het Tijdschrift voor Beleggingsfiscaliteit. We spraken haar over haar ervaringen en vroegen naar haar inzichten over fiscaliteit en regelgeving. ‘Wetten zijn vaak niet optimaal geformuleerd, wat leidt tot problemen. Daarom hameren we op één boodschap: betrek ons!

Kredietfraude: een verborgen risico met grote gevolgen

, Kredieten

Kredietfraude is een vorm van financiële fraude waarbij valse of misleidende informatie wordt gebruikt om een lening of krediet te verkrijgen. Dit varieert van vervalste loonfiches en valse facturen tot complexe frauduleuze constructies waarbij tussenpersonen en criminele organisaties betrokken zijn. De impact van dergelijke fraude is niet alleen financieel zwaar voor kredietverstrekkers, maar kan ook bijdragen aan witwaspraktijken en andere vormen van georganiseerde misdaad.

Kredieten in 2024 : hypotheken in de lift, consumentenkrediet blijft achter

, Kredieten

Om klanten correct en duurzaam advies te geven, hen de beste financieringsopties aan te bieden en snel in te kunnen spelen op veranderende voorwaarden en regelgeving, is het essentieel om te weten welke trends en evoluties zich voordoen op de kredietmarkt. We hadden daarom een gesprek met Dhr. Ivo Van Bulck, Director Credit and Savings bij Febelfin.

Verplichte bijscholing in finance: wat moet je weten?

, Wetgeving

Als financieel tussenpersoon of adviseur ben je verplicht om jaarlijks bijscholing te volgen om je kennis up-to-date te houden. De vereisten verschillen per bemiddelingsactiviteit, en het aantal bijscholingsuren dat je moet behalen, hangt af van je specifieke rol.

Het belang van verplichte opleidingen in de financiële sector: van compliance in strikte zin tot bijscholing

, Compliance & Audit

Levenslang leren is een evidentie in de banksector, niet alleen vanwege het dynamische karakter van de sector, maar ook omdat de toezichthouder op verschillende niveaus strikt toezicht dient te houden op de opgelegde regels. Binnen het brede aanbod van opleidingen spelen compliance opleidingen dan ook een bijzondere rol.