Kredietfraude: een verborgen risico met grote gevolgen
Geschreven door Febelfin Academy, 20/02/2025 • Kredieten
Kredietfraude is een vorm van financiële fraude waarbij valse of misleidende informatie wordt gebruikt om een lening of krediet te verkrijgen. Dit varieert van vervalste loonfiches en valse facturen tot complexe frauduleuze constructies waarbij tussenpersonen en criminele organisaties betrokken zijn. De impact van dergelijke fraude is niet alleen financieel zwaar voor kredietverstrekkers, maar kan ook bijdragen aan witwaspraktijken en andere vormen van georganiseerde misdaad.
Effectieve bestrijding van kredietfraude vereist een diepgaand begrip van de werkwijze van fraudeurs. Frauduleuze dossiers vertonen vaak subtiele, maar herkenbare patronen, zoals inconsistente documentatie, ongebruikelijke transacties of verdachte betrokken partijen. Door kritische vragen te stellen en documenten grondig te controleren, kunnen financiële professionals fraude sneller opsporen en voorkomen.
Daarnaast speelt regelgeving een cruciale rol. Wetgeving met betrekking tot anti-witwasmaatregelen en fiscale deontologie biedt richtlijnen om verdachte activiteiten te identificeren en meldingsplichtige situaties correct aan te pakken. Een grondige kennis van deze regelgeving helpt financiële instellingen en professionals niet alleen om compliant te blijven, maar ook om hun organisatie te beschermen tegen financiële verliezen en reputatieschade.
Kredietfraude evolueert voortdurend en fraudeurs worden steeds inventiever. Het is dus essentieel om alert te blijven en up-to-date te zijn over methoden en technieken om fraude te herkennen en effectief te bestrijden.
De opleiding ‘Fraude in kredietdossiers’ geeft eerst een theoretische toelichting over wat (krediet)fraude is. Vervolgens bekijken we de (mogelijk) tussenkomende partijen en het project in een (frauduleus) kredietdossier. Later tonen we hoe we frauduleuze documenten kunnen herkennen. We passen daarbij de theorie in de praktijk toe op een aantal concrete voorbeelden en we overlopen een aantal cases met kredietfraude. De focus ligt op consumentenkredieten.
Voor meer informatie kan je contact opnemen met Martin.haegheman@febelfin-academy.be. Deze opleiding kan ook op maat van je organisatie georganiseerd worden. Ingrid.goris@febelfin-academy.be bekijkt graag samen met jou de mogelijkheden.