Van sparen naar beleggen… open je blik op beleggingsfondsen
Geschreven door Febelfin Academy & Jeroen Somers | BEAMA, 20/12/2023 • Private Banking & Asset management
Beleggen leeft. En dat is logisch want het zijn bijzondere tijden. Geopolitieke conflicten, klimaatuitdagingen en andere crisissen zorgen voor een hoge inflatie en dus waardevermindering van ons spaargeld. Beleggingsfondsen bieden een eenvoudige oplossing om de stap van sparen naar beleggen te zetten. Maar wat zijn beleggingsfondsen nu precies? We spraken hierover met Jeroen Somers van de Belgische Vereniging van Asset Managers (BEAMA), tevens docent bij Febelfin Academy.
Waarom zouden we onze klanten moeten aanraden om te beleggen?
“Ondertussen wordt algemeen aangenomen dat een spaarboekje alleen voor de gemiddelde Belg niet voldoende zal zijn om van een zorgeloos pensioen te genieten. Spaargeld ‘verdampt’ immers een stuk door inflatie. In tijden van hoge inflatie geldt des te meer dat we de stap moeten durven zetten van sparen naar beleggen. Om het met een boutade te zeggen: met sparen zet je je geld opzij, met beleggen zet je je geld aan het werk. Het lijkt erop dat de gemiddelde Belg hiermee nog moeite heeft en dat daar voor ons als financiële professionals een belangrijke taak is weggelegd om de juiste informatie te verstrekken.”
“Met sparen zet je je geld opzij, met beleggen zet je je geld aan het werk”
Vanwaar jouw passie rond beleggen?
“Beleggen vereist wat we noemen ‘financiële geletterdheid’, kennis van het reilen en zeilen van financiële producten zodat je de mechanismen begrijpt, zowel de opportuniteiten als risico’s ziet en er dan je voordeel mee kan doen. Een mooie financiële toekomst moet je immers plannen in plaats van te hopen dat alles wel vanzelf goed komt. Ik zie dat veel mensen het daar vaak moeilijk mee hebben en daar wil ik mijn bijdrage toe leveren. I’m on a mission!”
We zijn overtuigd! Naar beleggingsfondsen dan. Hoe zou je die omschrijven?
“Bij beleggingsfondsen wordt het geld van verschillende beleggers in één pot samengebracht. Dit geld wordt op zijn beurt door een professionele beheerder geïnvesteerd in verscheidene financiële activa, zoals bijvoorbeeld aandelen of obligaties. Die verscheidenheid is hier belangrijk: vele kleintjes maken een groot bedrag en dankzij die volumes kan een beheerder heel veel verschillende zaken kopen. Daardoor spreidt men de risico’s op een manier die als individuele belegger vrijwel onmogelijk is. Om maar een voorbeeld te geven: wil je 1 aandeel van Lotus Bakeries kopen, dan moet je al enkele duizenden euro’s op tafel leggen. Maar met zelfs een paar honderd euro kun je via een beleggingsfonds een stukje van alle grote bedrijven ter wereld kopen. Net dat maakt beleggingsfondsen zo aantrekkelijk.”
“Doorgaans ben je al snel enkele maanden aan het werk voordat je de puzzelstukjes van beleggingsfondsen en alles eromheen hebt samengelegd. Tijdens deze opleiding laat ik het volledige plaatje in 1 dag zien.”
Bij Febelfin Academy kan je de basisopleiding over beleggingsfondsen volgen. Wat is het doel van die opleiding en hoe is het idee tot stand gekomen?
“Bij de start van mijn loopbaan in de sector van beleggingsfondsen liep ik er eerlijk gezegd compleet verloren. Ik hoorde spreken over allerlei partijen, fee flows, type fondsen, afkortingen en acroniemen, noem maar op! En ik was helemaal geen uitzondering. Het duurt doorgaans even vooraleer je de weg vindt binnen al deze termen en de mechanismen en verbanden begint te zien. Deze opleiding biedt je een shortcut. Op 1 dag krijg je op een bevattelijke en toegankelijke manier de basisprincipes mee, en leer je tegelijk verbanden leggen met andere thema’s zoals duurzaamheid of pensioenen. Eigenlijk wil ik een helikopterzicht meegeven zodat deelnemers na deze opleiding in staat zijn om begrippen en partijen in een logisch geheel te plaatsen, en op die manier sneller en efficiënter aan de slag kunnen.
Er bestaan heel wat opleidingen over beleggen maar ik maak me sterk dat deze uniek is in zijn soort, het is de opleiding die ik bijvoorbeeld zelf als starter had willen volgen.
Wat gaan we precies leren tijdens deze opleiding?
“We beginnen bij het begin: wat zijn beleggingsfondsen? Geleidelijk aan verdiepen we ons in de materie: welke soorten fondsen bestaan er, wat zijn hun kenmerken? Daarnaast bespreken we de voornaamste spelers in het veld, zoals de beheervennootschap, de bewaarder, de distributeur, en de toezichthouder. Om dit alles zo concreet mogelijk te maken werken we met veel voorbeelden en toepassingen. We nemen ook de tijd voor een praktijkvoorbeeld waarin we samen leren hoe we de documenten moeten lezen. Hoe vind je bijvoorbeeld snel de cruciale informatie die nodig is om een bepaald beleggingsfonds te begrijpen? Dit is iets waar je als particuliere belegger zeker ook baat bij zal hebben!”
“Verder zullen we verbanden leggen tussen beleggingsfondsen en enkele relevante onderwerpen, zoals duurzaamheid, pensioenen, belastingen en enkele MiFID-aspecten. De dag sluiten we af met een overzicht van de fondsenmarkt in België en Europa aan de hand van enkele cijfers. Die markt is groter dan je misschien denkt.”
Voor wie kan deze opleiding meerwaarde bieden?
“Als ik even onbescheiden mag zijn: voor heel veel mensen! Iedereen die ook maar op één of andere manier in contact komt met beleggingsfondsen of erin geïnteresseerd is, zal er iets aan hebben. Ongeacht of je nu actief bent in de sector van beleggingen, bankwezen of verzekeringen: beleggingsfondsen duiken altijd wel ergens op. Of je nu als front office medewerker of back office medewerker actief bent, werkt als legal counsel of compliance professional, in finance of operations, interne of externe auditor bent: de materie wordt vanuit elke hoek benaderd zodat iedereen er iets waardevols uit kan halen en we van elkaar leren. Aan het begin van de dag vraag ik bovendien aan alle deelnemers wat ze graag zouden willen opsteken, zodat ik de juiste accenten kan leggen.“
“Bovendien hoef je geen nieuwkomer te zijn om de cursus te volgen. Zie deze dag gerust als een kans om al die vragen te stellen die je ooit had, maar nooit durfde te stellen.”
Vertel nu eens, tussen ons, welk beleggingsfonds moeten we dringend zelf kopen?
“Mag ik hier even passen? Er zijn heel wat mogelijkheden op de markt, en het is belangrijk dat je eerst een goed zicht hebt op wat je wil bereiken. Beleg je voor je pensioen, een reis, je (klein)kinderen, uit duurzaamheidsoverwegingen of om je koopkracht te behouden? Op elke vraag past wel een aanpak, en het is verstandig om dit even met een adviseur te bespreken.”
“Maar weet, zolang je belegt, ben je al op de goede weg. Je bent dan tenminste actief bezig met je financiële toekomst!”
De opleiding ‘Beheers de basisprincipes van beleggingsfondsen’ wordt in het Nederlands, in het Frans en in het Engels gegeven en voor 2024 werden meerdere sessies ingepland. Contacteer Martin Haegheman voor meer informatie of schrijf je in via onze website. Deze opleiding kan ook op maat van je organisatie ingepland worden. Ingrid Goris maakt je hiervoor een vrijblijvende offerte op maat.