1. Home › 
  2. › 
  3. › 
  4. Kredietverstrekking via mobiele app's: een schat aan mogelijkheden

Kredietverstrekking via mobiele app's: een schat aan mogelijkheden

, Kredieten

De digitalisering van het betalingsverkeer is sinds enkele jaren ingeburgerd bij de consument. Dezelfde ontwikkeling binnen de kredietwereld is vandaag in volle opmars. Kredietinstellingen denken eraan om hun mobile banking app te gebruiken voor het aanbieden en sluiten van consumentenkredieten. Daarnaast willen een aantal nieuwe spelers de markt betreden. In onze webinar van 26 november bieden wij u een overzicht van de recentste tendensen.

Consumenten zijn al een paar jaar vertrouwd met allerlei betalingsapp's. Voorbeelden zijn er bij overvloed: Bancontact-app, Payconiq, KBC Mobile, Belfius Mobile, ING Smartbanking, Easy Banking app van BNP Paribas Fortis, MyBankBelgium van Deutsche Bank,…

Meer recent verschenen de eerste mobiele applicaties voor het verstrekken van krediet op de markt zoals 'Home on the Spot' van BNP Paribas Fortis en 'Leen voor je verbouwing, inrichting, tuin' op KBC Mobile met een directe link naar het KBC Live contact center.

Laten we tijdens de webinar een stapje verder gaan dan de reeds 'klassieke' online-kredietverstrekking en nieuwe digitale paden bewandelen. Of minstens kijken waar de (juridische) mogelijkheden liggen om krediet via een app aan consumenten – en waarom niet bij uitbreiding, aan KMO's – te verstrekken.

Bovendien rijzen er tal van vragen bij het mobiel verstrekken van krediet. Benoemen wij er enkele:

  • Waarom worden voorlopig voornamelijk hypothecaire kredieten via mobiele app's aangeboden?
  • Kan de consument zichzelf via Itsme bij het sluiten van het krediet authentiseren, identificeren en het krediet ondertekenen?
  • Moet ik tijdens het kredietwaardigheidsonderzoek voor elke vraag over het inkomen, de lasten… een stavingstuk opvragen. Zo ja, hoe doe ik dit dan via een mobiele app?
  • Hoe geef ik een passende toelichting via een app?

Hoewel de huidige wettelijke regels geschreven zijn in een tijdsgeest waarin digitale kredietverstrekking nog niet bestond of hoogstens in haar kinderschoenen stond, zullen wij zien dat Boek VII. WER, desgevallend geïnterpreteerd en toegelicht door de Belgische en Europese rechtscolleges, een antwoord biedt op al onze vragen. De rechtsregels zijn strikt, maar een digitale kredietverstrekking is niet onmogelijk.

Wij zullen u aan de hand van praktische voorbeelden - geïnspireerd door reeds bestaande producten of door een gamma aan technische mogelijkheden die wij nu enkel moeten toepassen in het kredietacceptatieproces - tijdens de webinar aantonen dat deze boutade geen loze woorden zijn.

Interesse in deze opleiding die in aanmerking komt voor 2 bijscholingsuren in hypothecaire kredieten/consumentenkredieten? Schrijf u in.

Delen

Opleiding & Finance: what's new?

We wensen je een fijn eindejaar en het allerbeste voor 2025!

Hartelijk dank voor de fijne samenwerking in het afgelopen jaar. We sturen je onze warmste wensen en...

Lees meer

Formanot en Febelfin Academy vieren 10 jaar samenwerking in opleiding voor de notarismedewerkers.

Sinds 27 oktober 2014 werken Formanot en Febelfin Academy nauw samen om de medewerkers van het notar...

Lees meer

Efficiënt, effectief en toegankelijk leren via E-learning

E-learning is een effectieve leervorm die tal van voordelen biedt ten opzichte van een klassikale op...

Lees meer