De effecten van de nieuwe EU-regels op de bankensector
Geschreven door Freddy Van den Spiegel - Professor at the Faculty of Economic and Social Sciences of VUB and Solvay Business School & Former Chief Economist at Fortis, 10/09/2018 • Fiscaliteit & regelgeving
De digitalisering, de vergrijzing, de Brexit, de arbeidstekorten,… Al deze uitdagingen leiden tot een tsunami van nieuwe regels in Europa. De financiële sector wordt vaak rechtstreeks geïmpacteerd door deze regelgeving. Onze nieuwste opleiding heeft als ambitie alle nieuwe regels van de EU overzichtelijk in kaart te brengen en de effecten ervan op de bankensector te analyseren.
Na 50 jaar succesvolle ontwikkeling lijkt de Europese Unie wel van de ene in de andere crisis te zijn gerold: van de financiële crisis in 2008 naar de Griekse crisis in 2012. Daarna volgde de migratiecrisis die acuut werd in 2013, gevolgd door een algemene politieke crisis van nationalisme in een aantal lidstaten die de EU verscheurde, met als extreem geval de Brexit.
De Eurozone, een club van 18 lidstaten die de euro als gemeenschappelijke munt hebben, volgt sinds enkele jaren een even moeilijk traject, waarbij de euro af en toe serieus in vraag wordt gesteld en zo ook de Europese Economische Ruimte in gevaar komt. In elk geval begint de lange periode van 0% rentevoeten en “quantitative easing” stilaan zijn eigen problemen te veroorzaken.
Ook de buitenwereld maakt het Europa niet makkelijk: China, tot voor kort nog een ontwikkelingsland, klopt aan als nieuwe wereldmacht. De VS als trouwe bondgenoot lijkt een volledig andere weg in te slaan. Met Rusland lijkt wel een nieuwe koude oorlog aan de gang. In het Midden-Oosten en Noord-Afrika is elke politieke stabiliteit ver te zoeken. En Europa heeft moeite om zijn strategie in deze nieuwe wereld te bepalen.
Tot slot zijn er ook een aantal evoluties aan de gang die op lange termijn een nog diepere maatschappelijke invloed kunnen hebben: de vergrijzing van de bevolking, de opwarming van de aarde en de digitale omwenteling.
Al deze uitdagingen leiden tot een tsunami van nieuwe regels in de EU, die pogen de negatieve effecten van de ontwikkelingen te beperken en de mogelijk positieve effecten krachtiger te maken. De financiële sector, en voornamelijk de banken, zijn dikwijls rechtstreeks of onrechtstreeks een belangrijk onderdeel van deze nieuwe regels.
De opleiding “Update van de Europese agenda en impact op de financiële sector” heeft als ambitie al deze elementen overzichtelijk in kaart te brengen en de effecten van de nieuwe regels van de EU op de bankensector te analyseren.