1. Home › 
  2. › 
  3. › 
  4. Kruip in de huid van een witwascrimineel en ontmasker witwaspraktijken!

Kruip in de huid van een witwascrimineel en ontmasker witwaspraktijken!

, Compliance & Audit

Wie zijn ze, wat doen ze en hoe kunnen we ze een stapje voor blijven? Wie in de financiële sector witwaspraktijken en terrorismefinanciering wil detecteren, kan maar beter de praktijken van witwascriminelen leren kennen en alert zijn voor de juiste knipperlichten.

De strijd tegen witwaspraktijken wordt steeds complexer. 

De strijd tegen witwassen is één van de grootste uitdagingen voor de financiële wereld. Het witwassen is in volle opmars en bovendien is het een misdrijf dat gerelateerd is aan vele andere misdrijven’, zegt Geert Delrue. Geert heeft meer dan 35 jaar ervaring in de strijd tegen witwasprakrijken en financiering van terrorisme als Detective Commissioner bij de Federale Politie. Hij is ook de inhoudelijke expert achter het 5-daagse opleidingstraject ‘De strijd tegen witwassen (AML V): van cybercriminaliteit tot terrorismefinanciering’ dat eind september 2023 van start gaat en 2 keer per jaar wordt georganiseerd.

Continu gevecht

Witwassen gebeurt door het uitvoeren van allerlei financiële transacties die erop gericht zijn de illegale herkomst van grote geldsommen te verbergen. Het geld kan afkomstig zijn van georganiseerde misdaad, de exploitatie van prostitutie of drugs-, wapen- en mensenhandel. ‘De voorbije jaren zagen we een opvallende professionalisering binnen het witwassen. Waar drugscriminelen voordien zelf hun geld wit gingen wassen doen ze nu veel vaker een beroep op gespecialiseerde collega-criminelen’, zegt Geert Delrue.

De financiële sector speelt een cruciale rol in de strijd tegen witwassen. Financiële instellingen zijn immers nog altijd the place to be om geld in het legale circuit te brengen, want vroeg of laat moet dat geld op een bankrekening geraken. Nu al doen financiële instellingen grote inspanningen om de deur dicht te houden voor witwaspraktijken en verdachte transacties te melden bij de bevoegde instanties, waartoe ze ook verplicht zijn door de vijfde anti-witwasrichtlijn (AML V). Maar het is een continu gevecht. Naarmate banken en verzekeraars alerter worden voor witwaspraktijken, ontwikkelen criminelen ook contrastrategieën, waardoor de financiële sector weer extra waakzaam moet zijn.

Criminele technieken

Febelfin Academy ontwikkelde samen met Geert Delrue een opleiding specifiek voor medewerkers binnen de financiële sector. Deze opleiding verschilt fundamenteel van andere opleidingen omtrent anti-witwaspraktijken of de strijd tegen terrorismefinanciering. ‘De meeste opleidingen richten zicht vooral op de regels die worden opgelegd door nationale toezichthouders en internationale controle-overheden. En natuurlijk is het belangrijk om die regels te kennen. Maar alleen daarmee kan je geen witwaspraktijken detecteren. Je moet ook de verschillende technieken kennen die criminelen gebruiken om illegaal geld wit te wassen. En daar leg ik de nadruk op.’

Methodologie

Geert Delrue hanteert in zijn opleidingen een zogenaamde typology based approach. Daarbij worden verschillende onderverdelingen gemaakt, bijvoorbeeld naargelang de categorie van de meldingsplichtige, de witwasfase of de onderliggende misdrijven. Voor elk van die onderverdelingen worden vervolgens de indicatoren behandeld die kunnen wijzen op witwaspraktijken. De bedoeling is vooral om inzicht te geven in de mechanismen van witwaspraktijken en terrorismefinanciering. Je kan die fenomenen pas detecteren als je ze goed begrijpt en er inzicht in hebt. Er zijn veel knipperlichten, maar meestal pik je die alleen op als je ook weet waarvoor je precies alert moet zijn. ‘Je moet als het ware in de huid van de witwas-crimineel kunnen kruipen, meekijken in zijn hoofd, mee met hem denken en redeneren. Dat is de ambitie van deze opleiding’, aldus Geert Delrue.

Meer info en inschrijving

Wens je meer informatie over het 5-daagse opleidingstraject ‘De strijd tegen witwassen (AML V): van cybercriminaliteit tot terrorismefinanciering’ dan kan je terecht bij Martin Haegheman. Deze opleiding kan ook incompany georganiseerd worden. Ingrid Goris bekijkt graag samen met jou de mogelijkheden.

Delen

Opleiding & Finance: what's new?

Formanot en Febelfin Academy vieren 10 jaar samenwerking in opleiding voor de notarismedewerkers.

Sinds 27 oktober 2014 werken Formanot en Febelfin Academy nauw samen om de medewerkers van het notar...

Lees meer

Efficiënt, effectief en toegankelijk leren via E-learning

E-learning is een effectieve leervorm die tal van voordelen biedt ten opzichte van een klassikale op...

Lees meer

MyFA in een nieuw kleedje: sneller, efficiënter en gebruiksvriendelijker dan ooit!

Je vertrouwde leerplatform MyFebelfinAcademy kreeg een grondige update. In een kort webinar kom je a...

Lees meer