1. Home › 
  2. › 
  3. › 
  4. Bitcoins en crypto-assets: een regulerend kader is in de maak

Bitcoins en crypto-assets: een regulerend kader is in de maak

, Compliance & Audit

Crypto-assets zoals Bitcoin duiken steeds vaker op in de actualiteit. Ze zijn razend populair bij beleggers en dagen het financiële stelsel steeds meer uit. Alhoewel crypto-assets voor velen nog niet zo lang geleden een onbekend fenomeen waren, kenden deze virtuele producten de laatste jaren een enorme opkomst. Hoe reageert de regelgever op dit fenomeen? En wat is de impact op financiële instellingen?

Wat zijn crypto-assets precies?

Crypto-assets kunnen tal van vormen aannemen: van digitale betaalmiddelen zonder fysieke biljetten of munten, tot virtuele aandelen of commodities. Ondertussen bestaan er zo’n 1900 verschillende types, waarvan Bitcoin veruit de meest bekende is. In 2017 werd er wereldwijd voor zo’n 6 miljard dollar ingetekend op de lancering van nieuwe crypto-assets of “initial coin offerings” (ICOs), een trend die zich nog sterker doorzet in 2018.

De crypto-hype

Rond de jaarwisseling scheerde de koers van crypto-assets plots hoge toppen, opgestuwd door een wereldwijde golf van speculatie. Behalve wilde prijsschommelingen delen Bitcoin en co nog enkele interessante kenmerken. Dankzij de onderliggende technologie vormen deze assets bijvoorbeeld een nieuw, makkelijk toegankelijk netwerk waarmee men (monetaire) waarde wereldwijd kan transfereren.

Crypto-assets openen zo de poort naar een efficiënter financieel systeem, waarin iedereen met een smartphone of pc razendsnel transacties kan uitvoeren. Diezelfde voordelen werken echter ook nieuwe vormen van misbruik in de hand, en geeft malafide partijen een extra middel om hun geldstromen te verbergen. Niet alleen beleggers, maar ook toezichthouders en financiële instellingen doen er dus goed aan om crypto-assets van nabij op te volgen.

Onduidelijke regelgeving

Terwijl de regelgever vat tracht te krijgen op dit nieuwe fenomeen, ontwikkelen de technologie en toepassingen van crypto-assets zich in ijltempo verder. Ook bij ons, waar op 29 augustus het eerste Belgische handelsplatform voor crypto-assets werd gelanceerd.

De opleiding "Beleggen in bitcoins of andere cryptomunten: prudentieel kader" gaat in op de aard en werking van crypto-assets, en licht vanuit deze kenmerken de diverse (compliance) risico’s toe. Vervolgens gaan we in op het regelgevend kader, met bijzondere aandacht voor de witwasreglementering. Deze halfdaagse opleiding gaat door op woensdag 3 oktober en geeft u een uitgebreid overzicht over deze actuele materie. Deze opleiding is ook geaccrediteerd als FSMA bijscholing en levert u 3 compliance uren op.

Delen

Opleiding & Finance: what's new?

Formanot en Febelfin Academy vieren 10 jaar samenwerking in opleiding voor de notarismedewerkers.

Sinds 27 oktober 2014 werken Formanot en Febelfin Academy nauw samen om de medewerkers van het notar...

Lees meer

Efficiënt, effectief en toegankelijk leren via E-learning

E-learning is een effectieve leervorm die tal van voordelen biedt ten opzichte van een klassikale op...

Lees meer

MyFA in een nieuw kleedje: sneller, efficiënter en gebruiksvriendelijker dan ooit!

Je vertrouwde leerplatform MyFebelfinAcademy kreeg een grondige update. In een kort webinar kom je a...

Lees meer